Alegeri

      Mereu alegem. Dar asta nu e nimic nou. Problema este atunci cand avem de ales drumuri esentiale. Cand toate optiunile au porti deschise si prin ele se intrevad lucruri stralucitoare si magnetice. Dar ironia se gaseste tocmai in acest fapt, caci pare sa fie ca in bancul cu Bill Gates si Dumnezeu. Cel in care Bill este pus sa aleaga intre rai si iad, iar dupa ce descopera distractia si frumusetile din iad si plictiseala raiului, il alege pe primul. Numai ca alesese prost, caci iadul ii oferise doar un trial.
   Cum sa facem diferenta dintre un trial si varianta completa, dar reala?! Si daca faci pomelnice cu toate optiunile, cu fiecare avantaj si dezavantaj, nu faci decat sa creezi supozitii despre realitate. Dar oricat de sigur ar parea experimentul, realitatea poate sau nu poate sa fie cea imaginata de tine. Acum nu spun ca ar exista in mod absolut predeterminarea si noi am alege in mod fals, dar nici nu o infirm total. Caci unele intamplari pe care nu stim acum sa le explicam sunt mai frumoase asa, necunoscute, si poate ca orice explicatie le-am da intr-un final, s-ar putea sa fie tot falsa, desi noi o vom vedea ca adevarata. Citisem ieri o anecdota interesanta. Intr-o naveta spatiala, omul de azi tocmai incearca sa ia legatura cu fiintele necunoscute dintr-o alta naveta. Translatorul incearca sute de limbi, fara succes. Deodata afirma: „Pax vobiscum”! Reactia necunoscutilor devine violenta si pe fundal se aude: „brad, branza, viezure!” Desi am ras cu lacrimi , textul citit m-a facut sa realizez inca o data cat de instabila este viata (a se citi: realitatea, timpul, Universul). 
     Si totusi ce sa aleg atunci cand ambele alegeri par sa duca in acelasi timp la fericire sau nefericire? Stiu ca totul tine doar de cum interpretam noi situatiile, si nu de natura lor in sine. Dar daca ambele alegeri sunt in acelasi timp si bune si rele? Incertitudinea asta ar trebui sa imi ofere un raspuns contrar. Adica tocmai din aceasta cauza ar trebui sa stiu ce sa aleg. 
  Numai ca eu nu sunt un expermient, nu sunt nici vreun observator si apoi s-ar putea chiar sa nu aleg liber, ci sa fiu obligata de anumiti factori. Intr-un fel asta ma elibereaza de greutatea responsabilitatii, dar ma frustreaza totodata. Caci va exista mereu intrebarea: ” Si daca alegeam optiunea x, as fi fost cu adevarat fericita?!”

Reclame

About Docica

Un alt fel de cameleon. Mai multe gasiti in textele mele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: